Misslyckad ang prestationer

Länk till film: Failure To Achieve • Schema Therapy Online

Om  du identifierar dig med 5 eller fler av påståendena nedan är chansen stor att du har det här schemat.

  • 1 Jag känner att jag har misslyckats när jag jämför mig med mina jämnåriga.
  • 2 Jag känner att jag är dum och oförmögen att uppnå det som andra människor kan uppnå.
  • 3 Jag har inte mycket självförtroende.
  • 4 Jag skäms över var jag befinner mig i mitt liv just nu.
  • 5 Jag känner att jag saknar de grundläggande färdigheter jag behöver för att lyckas i mitt liv.
  • 6 Jag har en tendens att skjuta upp saker när jag har uppgifter att göra.
  • 7 Det slutar med att jag arbetar mycket hårdare än andra människor för att uppnå samma resultat.
  • 8 Jag känner mig som en bedragare i mitt arbete.
  • 9 Det känns som om alla andra omkring mig är mycket mer kapabla än jag.
  • 10 Jag tror inte på min förmåga att lyckas.

Detta schema kännetecknas av en djup tro på att du är misslyckad jämfört med andra människor. Det kan gälla alla områden i ditt liv, t.ex. karriär, relationer, ekonomi eller ditt liv i allmänhet.

Hur det påverkar våra liv.

Om du har detta schema kommer du att känna att du i grunden är otillräcklig eller inkompetent och du kan kalla dig själv dum, en förlorare, okunnig eller patetisk.

Du kanske faktiskt undviker att försöka något alls eftersom du antar att du kommer att misslyckas eller så kan du gå till den andra ytterligheten och pressa dig själv hårdare och hårdare.

Om det är i relationer kan du ge upp dem och bestämma dig för att spendera ditt liv ensam, eller om det handlar om karriärer kan det sluta med att du stannar kvar på ett jobb som ligger långt under din potential. Du kommer med stor sannolikhet att skjuta upp mycket och inte påbörja eller avsluta uppgifter och projekt eftersom du är rädd för att du ska misslyckas. Eller så kan du bli en arbetsnarkoman som pressar dig själv hårdare och hårdare för att överkompensera för din upplevda brist på talang.

Men i grund och botten får detta schema oss att leva långt under vår potential och detta kan lämna oss med känslor av hopplöshet och depression.

Detta schema, liksom de flesta scheman, är kärnan i många beroendeframkallande beteenden eftersom vi kommer att förlita oss på vissa substanser för att undertrycka eller döva de smärtsamma känslor som schemat genererar. Vi kan också använda vissa droger för att öka vårt självförtroende och vår självkänsla – två offer för detta schema.

Många av mina klienter med beroende har detta schema och de använder drogerna för att hjälpa dem att må bättre med sig själva – mer självsäkra, om än tillfälligt. Med detta schema kommer du sannolikt att ha  en stark inre kritiker – en röst i ditt huvud som obevekligt slår dig och lämnar dig med djupa känslor av självförakt.

Det maladaptiva schemat kan utvecklas under ett antal olika barndomsförhållanden.

Ett sätt att utveckla detta är när vi har föräldrar eller personer i våra liv som förlöjligar, hånar, nedvärderar eller kritiserar våra ansträngningar. Om vi om och om igen får höra att vi inte är bra, att det vi gör helt enkelt inte är tillräckligt bra, kommer vi att internalisera dessa meddelanden djupt i vår undermedvetna hjärna och de kommer att löpa som ett bakgrundsspår till våra liv.

Ett annat sätt som detta schema får fäste på är om vi hade uppmärksamhetsproblem på grund av höga stressnivåer. Om vi hade haft en våldsam eller försumlig barndom skulle vi ha tillbringat en stor del av vår barndom i ett ”kamp eller flykt”-tillstånd.

Ofta betecknas detta som adhd men oftast är det resultatet av en förhöjd stressreaktion och när vi är i detta tillstånd är det väldigt svårt att hålla sig stilla, fokusera och koncentrera sig.

Klienter till mig som upplevde detta sa att de stämplades som ”inlärningsstörda” och kände att de var dumma och obegåvad eftersom de inte kunde ta in information.

En tredje orsak till detta schema är ett schema av otillräckliga gränser och självkontroll. Att inte kunna tolerera frustration eller fördröja tillfredsställelse hindrar oss från att hålla fast vid saker tillräckligt länge för att vi ska uppleva framgångar och prestationer.