Sårbarhet för fara och sjukdom

Länk till film: Vulnerability to Harm • Schema Therapy Online

Om du håller med om 5 eller fler av följande påståenden är det mycket troligt att du har det här schemat.

  • 1 Jag har en ständig känsla av rädsla för att något dåligt ska hända.
  • 2 Jag brukar ha många ”Tänk om…” Tankar.
  • 3 Mina dominerande känslor är ångest och spänningar.
  • 4 Jag känner att världen är en farlig plats.
  • 5 Jag oroar mig ofta för att jag ska få en panikattack.
  • 6 Ibland tror jag att jag håller på att bli galen.
  • 7 Mina tankar känns som om de går i 100 kilometer i timmen.
  • 8 Jag oroar mig för att jag har en dödlig sjukdom eller att jag ska få en hjärtinfarkt, trots att det inte finns några bevis för det.
  • 9 Jag oroar mig för de dåliga saker som händer i världen.
  • 10 Jag oroar mig för att förlora alla mina pengar och bli utblottad.

Hur detta schema påverkar våra liv

Uppenbarligen är detta schema orsaken till en hel del ångest och stress. Hjärnans hotradar ”amygdala” har blivit hyperkänslig och ser potentiella faror överallt, även om sannolikheten för att något ska hända är väldigt låg.

Detta schema är ofta kärnan i de flesta ångeststörningar, generaliserat ångestsyndrom (GAD), panikångest, fobier, särskilt agorafobi (rädsla för öppna ytor).

OCD är också mycket vanligt med detta schema eftersom vi kan sluta utföra ritualer för att avvärja eventuell skada.

På grund av ångesten slutar det med att vi ständigt letar efter bekräftelse. Om vår oro handlar om hälsa slutar det med att vi letar på internet efter symtom eller ständigt kontrollerar vår kropp efter tecken på sjukdom – vilket bara gör vår ångest värre. Vi kan också upprepade gånger fråga andra människor vad de tycker – i hopp om att det de säger ska få oss att känna oss mindre oroliga.

Det slutar också med att vi begränsar våra liv. Vi kan vara rädda för att gå ut om vi får en panikattack – vi kan bli fobiska för vissa situationer som att flyga eller resa långt hemifrån.

Detta schema kan ha en allvarlig effekt på vår hälsa på grund av den konstanta stress och sömnbrist som kommer från att inte kunna kontrollera våra tankar.

Relationer kan också bli lidande eftersom vi aldrig är avslappnade eller helt närvarande. Det är svårt att ha roligt när vi är så oroliga för saker.

Det kan också sluta med att vi lägger ett stort ansvar på våra partners och förlitar oss på att de ska få oss att känna oss trygga och säkra.

 

Kronisk ångest över tid kan leda till depression när vårt stressystem kollapsar på grund av överstimulering.

Så det kan sluta med att vi blir slöa, omotiverade och inte vill engagera oss i världen.

Ibland kan det sluta med att vi lever ett väldigt isolerat liv – rädda för att gå någonstans eller uppleva något.

Var den kommer ifrån.

Detta schema – till skillnad från de flesta andra – kommer inte från missbruk eller försummelse. Det tenderar att komma från att växa upp med föräldrar som själva var väldigt rädda och överbeskyddande.

De skulle förmodligen ha svävat över dig och sagt åt dig att vara försiktig hela tiden. Du skulle ha vuxit upp i en miljö som verkade ”farlig” på grund av de spänningar och den oro som fanns runt omkring dig. Din amygdala skulle ha varit i ständig beredskap och skulle därför ha blivit överkänslig och hyperreaktiv.

Om en av dina föräldrar ständigt oroade sig och pratade om alla hemska saker som kan hända i livet – skulle de tankarna ha blivit inkopplade i din hjärna som ”sanningen”. Så du har fått en hjärna som tror att den lever i en väldigt farlig värld och den gör sitt bästa för att hålla dig vid liv.